Bom Jesus en in Ferrol Spanje dag 22&23

Gisteren om 20.50 uur Spaanse tijd was ik in Ferrol. Die busreis was best te doen. We waren al heel vroeg in Santiago de Compostella en moest daar een half uurtje wachten tot we verder konden toch wel apart dat op het busstation te zijn en toch nog niet echt op plaats van bestemming te zijn.

Vanmorgen wel wat vreemd met opstaan. Hier is het, natuurlijk, pas om 7.15 uur een beetje licht. Dat wordt nog wel even aanpassen. Gek dat zo’n uur dan toch echt een groot verschil kan maken. Wel weer een echt Spaans ontbijt. Coffee con laitse en toast met boter en jam.

Voor dat ik gisteren op de bus stapte in Braga heb ik het meest toeristische ding dat ik kan bedenken gedaan. Ik ben namelijk met een Yelowbus en rond tour wezen maken. Je weet wel zo’n hop of, hop in bus. Was, naast niet een invulling van ongeveer 4 uur, ook best leuk. Ik ben bij Bom Jesus er uit gegaan. Dit is een groot gebied met bos en tuin en een hotel. Maar van oorsprong alleen een basaliek op de berg, waar je kon komen met trappen en dan kwam je langs kappelen. In elke kapel staat een beelden groep die een scène uit het Passie- verhaal uitbeelden. Boven aan de trap staat dan de basiliek met daar een dramatische beelden groep onder de gekruisigde Bom Jesus ( Goede Jezus). Dus trappen lopen als bedevaart, maar er kwam ook een soort lift. Twee coupés die tegen elkaar in naar boven en beneden gaan, en die aangedreven worden door een waterdruksysteem.

Ik ben naar boven gegaan met de lift en naar beneden met de trappen

De Basiliek was in renovatie en verder heeft alles zwaar onderhoud nodig. De meeste beeldengroepen vallen uitelkaar terwijl je er na kijkt. De trappen, ook onderhoud op nodig, met beelden van de Groten uit het nieuwe én oude testament was van beneden indrukwekkend om te zien. Ik hoop voor Portugal en Braga dat ze geld krijgen uit fondsen om dit, in potentie prachtige, eerbetoon aan De Trinity, hersteld te krijgen.

En dan vandaag Ferrol. Een stad met een rijk verleden en trotse mensen maar waar niet veel glans meer over is na het vertrek van een groot deel van de Spaanse Infanterie. Veel lege winkels en achterstallig onderhoud. Wel zorgen zij goed voor de Monumenten zoals hun Kathedraal.

Verder is de haven het echte startpunt van Camino des Inglés ( de Engelse Camino) zo genoemd omdat de pelgrims vroeger vanuit Canterbury op Pelgrimtocht ging met een overtocht naar Ferrol of A Coruña. Die was toen het meest veilig. Deze Camino vanuit Ferrol is 122 km. En daarmee nog net mogelijk voor een Compostella. Maar die vind ik niet perse nodig.

Ik heb de eerste vijf kilometer vanuit het officiële beginpunt in de haven, gelopen. Eigenlijk dubbel want het was ook ca 5 kilometer door de stad om op dat punt te komen.

Eerste stempel voor deze Camino is gezet dus morgen verder. Nog niet helemaal zeker of ik er vijf of zes dagen over ga doen. Maar dat weet ik morgen avond wel. Want dat ligt er aan of ik stop in Neda (±14 km) of dat ik doorloop naar Pontedeume (±29 km). Tja ik zie het wel.

Twee foto’s. Één van Bom Jesus en één van Ferrol.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *